back

• Allergének •

Allergiát vagy Intoleranciát okozó ANYAGOK ÉS TERMÉKEK

List of Allergens • Liste der Allergene

1. Glutént tartalmazó gabonafélék (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái) és a belőlük készült termékek.
Cereals containing gluten, namely: wheat (such as spelt and khorasan wheat), rye, barley, oats or their hybridised strains, and products thereof, except: (a) wheat based glucose syrups including dextrose (b) wheat based maltodextrins (c) glucose syrups based on barley (d) cereals used for making alcoholic distillates including ethyl alcohol of agricultural origin
Getreidearten mit Gluten (Weizen, Roggen, Gerste, Hafer, Dinkel) und Gerichte vorbereitet aus diesen Getreidearten

2. Rákfélék és belőlük készült termékek.
Crustaceans and products thereof
Gerichte aus Krabben zubereitet

3. Tojás és a belőle készült termékek.
Eggs and products thereof
Ei und Eiprodukte

4. Hal és a belőle készült termékek.
Fish and products thereof, except: (a) fish gelatine used as carrier for vitamin or carotenoid preparations (b) fish gelatine or Isinglass used as fining agent in beer and wine
Fisch und Fischgerichte

5. Földimogyoró és a belőle készült termékek.
Peanuts and products thereof
Erdnüsse und Gerichte zubereitet mit Erdnüssen

6. Szójabab és a belőle készült termékek.
Soybeans and products thereof, except: (a) fully refined soybean oil and fat (b) natural mixed tocopherols (E306), natural D-alpha tocopherol, natural D-alpha tocopherol acetate, and natural D-alpha tocopherol succinate from soybean sources (c) vegetable oils derived phytosterols and phytosterol esters from soybean sources (d) plant stanol ester produced from vegetable oil sterols from soybean sources
Soja und Gerichte zubereitet mit Soja

7. Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt).
Milk and products thereof (including lactose), except: (a) whey used for making alcoholic distillates including ethyl alcohol of agri cultural origin (b) lactitol
Milch und Milchprodukte (inkl. Laktose)

8. Diófélék, azaz mandula (Amygdalus communis L.), mogyoró (Corylus avellana), dió (Juglans regia), kesudió (Anacardi um occidentale), pekándió (Carya illinoinensis(Wangenh.) K. Koch), brazil dió (Bertholletia excelsa), pisztácia (Pistacia vera), makadámia vagy queenslandi dió (Macadamia ternifolia)
Nuts, namely: almonds (Amygdalus communis L.), hazelnuts (Corylus avellana), walnuts (Juglans regia), cashews (Anacardium occidentale), pecan nuts (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), Brazil nuts (Bertholletia excelsa), pistachio nuts (Pistacia vera), macadamia or Queensland nuts (Macadamia ternifolia), and products thereof, except for nuts used for making alcoholic distillates including ethyl alcohol of agricultural origin
Nussarten, u.a. Mandeln, Erdnüsse, Walnüsse, Chashews, Pekannüsse, brasilianische Nüsse, Pistazien, Makadamnüsse oder Queenslander Nüsse

9. Zeller és a belőle készült termékek.
Celery and products thereof
Gerichte zubereitet aus Sellerie

10. Mustár és a belőle készült termékek.
Mustard and products thereof
Senf und dessen Gerichte mit Senf zubereitet

11. Szezámmag és a belőle készült termékek.
Sesame seeds and products thereof
Sesam und Gerichte zubereitet damit

12. Kén-dioxid és az SO 2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben; a számítást a fogyasztásra kész termékekre vagy a gyártó utasítása alapján elkészített termékekre vonatkozóan kell elvégezni.
Sulphur dioxide and sulphites at concentrations of more than 10 mg/kg or 10 mg/litre in terms of the total SO2 which are to be calculated for products as proposed ready for consumption or as reconstituted according to the instructions of the manufacturers
Schwefeldioxid und Sulfite (SO2) 10mg/liter überschreitende Mengen; die Messung muss vom Hersteller erfolgen

13. Csillagfürt és a belőle készült termékek.
Lupin and products thereof
Lupine und daraus zubereitete Gerichte

14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek.
Molluscs and products thereof
Mollusken und daraus zubereitete Gerichte

Lukács Eszter
Rosetta Étterem, tulajdonos

-SÉF-
Barsch Tamás